VISZLÁT,
TÉLI RUHÁK!

A héten már többször is élvezhettük a meleg napsugarakat, úgy tűnik, itt az ideje elpakolni a téli ruhákat. Ehhez adunk néhány tippet:

Kezdd a szortírozással!

12Szabadítsd meg magadat és szekrényeidet a feleslegesen felhalmozott daraboktól. Szánj rá időt és nézd végig szisztematikusan a ruháidat! Mi azt javasoljuk, hogy csak azok maradjanak, amik méretben, színben, fazonban és stílusban hozzád passzolnak,  kényelmesek és nem fűződik hozzájuk rossz emlék. Ha pecsétesek, szakadtak, hibásak, esetleg méretbeli problémák vannak, mérlegeld, hogy megéri-e a tisztításuk, varrásuk, javításuk. Nincs helye a szekrényedben az évek óta nem hordott, “jó lesz még valamire” daraboknak. Elképzelhető, hogy a kiselejtezett ruhák kupaca nagyobb lesz, mint elsőre hitted. Ne bánd, hiszen azokat nagy eséllyel nem is viselted, vagy ha igen, akkor nem érezted jól magad benne. Ha nincs kinek továbbadnod, add el vagy vidd el a rászorulóknak, valamelyik szeretetszolgálathoz. Amennyiben nincs ötleted, keress minket, segítünk abban, hogy hol veszik be ezeket a ruhákat. Nézzük, hogy mi legyen a megmaradt kupaccal.

Tisztítsd meg az összes ruhát!14

Amelyek nem moshatók otthon, gépben, azt vidd el a tisztítóba. Előfordulhat, hogy szemmel nem látható szennyeződések vannak rajta (pl. parfüm, dezodor) mely a napok haladtával sárgásan elszínezhetik az anyagot.

9A csizmákat, cipőket alaposan tisztítsd meg a szennyeződésektől (amennyiben szükséges használj sárkefét) a sós hólé által okozott kimaródást csak impregnálással lehet megelőzni. Ha már megtörtént a baj, használj méhviaszt vagy megfelelő árnyalatú színfelújítót és jó minőségű bőrápoló termékeket.

A velúrt és hasított bőrt ún. velúrtisztító radírral ill. speciális velúr anyaghoz készült kefével tisztítsd meg. Óvatosan végezd a műveletet, mivel mindkét anyagtípus nagyon érzékeny.

Szőrme kabát és bunda tisztítását kizárólag szűcsre bízd.

Tiszta minden, kezdődhet a pakolás1

Fontos, hogy fénytől védett, tiszta helyre pakold a ruhákat. Ahol nap éri őket, ott kifakulhatnak. Figyelj a levegő nedvességtartalmára is, hiszen ahol ez magas pl. egy pincében, ott könnyen bepenészesedhetnek. A bőr, farmer ruhaneműk  sok vizet képesek magukba szívni, így ezeknél különösen fontos, hogy száraz helyen tárold őket és ezt rendszeresen ellenőrizd. Szőrmebundát minden esetben száraz, szellős és hűvös helyen tárolj. A rovarok a meleget szeretik. A moly által megtámadott ruhákban lévő lárvák pár órás mélyhűtői léttől elpusztulnak. Célszerű bundazsákba rakni ezeket a darabokat, amely kizárja a kártevőket. Nyáron 1-2 havonta árnyékos helyen ki kell szellőztetni.

10Ha nincs külön szekrényed vagy szabad polcod, akkor érdemes néhány tárolódobozt beszerezned. Arra figyelj, hogy a doboz “lélegezzen”, ezért ha a műanyag mellet döntesz, legyenek rajta szellőzőnyílások. Javasoljuk, hogy egy kis levendulával töltött párnácskát helyezz el benne, ez távol tartja a molyokat. A dobozokban tárolhatsz pulóvereket, felsőket, kötött és finom anyagú darabokat. Az utóbbiakat érdemes selyempapírral elválasztani egymástól. A maximális helykihasználást segítik a praktikus vákumos tárolózsákok is, ezeket használva még több helyet takaríthatsz meg.

A kabátokat lehetőleg lógatva, ha erre nincs lehetőség, akkor se hajtogasd, inkább hengerelve tárold. A lábbelik alaktartását a tárolásukkor sámfával vagy újságpapírral kitömve ajánlatos segíteni.

A gyerekruhákat nézd át, a kinőtt, de még hordható darabokat tisztítás és vasalás után tedd dobozba, így könnyedén tovább tudod adni más családoknak.

Ha vigyázol és óvod a ruháidat, azok évekig, vagy akár évtizedekig is viselhetőek maradnak, így jelentős összegeket is megtakaríthatsz.

Ha nem kaptál minden kérdésedre választ, bátran keress minket!

Jó pakolást! Friss tavaszt!

bed