SZÍNEKRE
HANGOLÓDVA

szinekÁltalánosan elfogadott tény, hogy a színek jelentős hatással bírnak a pszichénkre. Kutatások szerint, ahogy meglátunk egy színt, az agyunk rögtön a természetben megjelenő képére asszociál. Például a kék szín a víz és az ég, míg a vörös a tűz és a vér szimbolikája. Kulturálisan persze már lehet eltérő pszichológiája egy adott színnek. A zöld így jelképezhet növekedést, pénzt, Szent Patrik napot, de még focicsapatot is.

A ‘hangulati öltözködők’ (mood dressers) mindig a kedélyállapotuknak megfelelő színeket viselnek, ezzel is tudtára adva a világnak, hogy milyen passzban vannak, vagy esetleg éppen a kiválasztott ruhaszínnel próbálják befolyásolni a saját hangulatukat. Persze tisztában vannak azzal is, hogy a típusuknak megfelelően, milyen színárnyalatok közül választhatnak.

Lássuk, milyen hatással vannak ránk az egyes színek!

Kék – derű és nyugalom

Statisztikai felmérések szerint az emberiség kétötödének a kék a kedvenc színe. E szín viselése segít derűt és nyugalmat teremteni. Az óceán kék árnyalat kifejezetten nyugtató, az indigó vagy sötétebb kék inkább egyfajta komfortérzést nyújthat, mintha meleg vízbe merülnénk. Halványabb vagy világosabb kék szín nagyon felemelő tud lenni.

Ha ideges vagy ingerlékeny vagy, válassz valami szép, kék színt!

Zöld – tápláló és természetes

A zöld színt tartják az egyik legjótékonyabb hatásúnak az összes szín közül, mivel a zöld a fák és a fű színe, mondhatni az anyatermészet lágy ölén érzi magát viselője. A zöld a megújulás és a tavasz színe.

Válassz élénk és világoszöldeket, ha valami új dologra készülsz!

A sötétebb árnyalatú zöldek, mint például a smaragd vagy az erdő színe, akkor jöhet szóba, ha szeretnél feltöltődni energiával.

Szürke vagy fekete – láthatatlanság, elvegyülés

Szürke és fekete szín viselése lehangoló lehet, de nézzünk szembe a tényekkel, ezek a divat alapszínei. Mindegyikünknek megvan az alap fekete öltönye vagy ruhája, amit különböző társadalmi eseményeken viselünk. A gardrób mélyén lévő, spagetti pántos, testhez tapadó ruhadarabot leszámítva, fekete ruhát általában akkor veszünk fel, ha nem szeretnénk feltűnni, hanem inkább elvegyülnénk a tömegben.

A fekete segít láthatatlan maradni a társadalmi eseményeken, ha ez a szándékod. Ne viselj feketét, ha ki akarsz emelkedni a tömegből!

Barna – megbízhatóság

A barna a csapatmunka színe, megbízhatóságot sugall. Igazi behízelgő szín: riportereknek egyenesen ajánlott mások megnyitása céljából. A barnának van még egy meglepő hatása testünkre, nevezetesen szexuális vágykeltő.

Ha szomorkás a hangulatod, vagy fáradt vagy, a csokin és a kávén kívül válassz egy barna ruhát!

Narancs – energikus és kreatív

A narancssárga arra késztet, hogy előlépj, és valami nagyot alkoss. Nagyon energikus szín, viselése vidámmá és játékossá tesz. A művészek imádják a narancs árnyalatokat. A narancsszín szexuális energiát is áraszt. Nagy intenzivitása miatt nem mindenki szereti viselni.

Vigyázz, mert játékossága könnyen elvonhatja a figyelmedet, és csökkentheti a kitartásod a munkához!

Rózsaszín – nyitott szív

A legtöbb ember kisbabákra, kislányokra és női energiákra asszociál, de ennél többet is szimbolizál, viselése nyíltszívűséget és együttérzést közvetít. Amikor az emberek rózsaszín ruhát viselnek, legyenek nők vagy férfiak, megközelíthetőbbnek és szerethetőbbnek érezzük őket.

Ha szeretnél másokhoz vagy önmagadhoz közelebb kerülni, kapd elő a pasztell rózsaszín pulóvered a szekrényből! Ha a pasztellszínek nem állnak jól Neked, akkor próbálj fel valami sötétrózsaszín darabot! Bármelyik árnyalatot is választod, csinosnak fogod érezni magad benne.

Lila – egyedi és különleges

Ha lilát viselsz, azt sugallod a környezetednek, hogy szeretnéd, ha észrevennének. Nem egy semleges szín, nem jó választás, ha el akarsz vegyülni a tömegben, és magadra szeretnél összpontosítani. A lila, főleg az erős, ibolya lila, nagyon határozott és figyelemfelkeltő szín, ha egyéninek, különlegesnek szeretnéd érezni vagy mutatni magad, tökéletes választás.

Ha Te egy igazi egyéniség vagy, és kevésbé érdekel a konformitás, viselj lilát!

Vörös/piros – erőteljes és magabiztos

A vörös rendívül átütő és nagyon erőteljes szín. Akkor viseld, amikor a magabiztosságodat szeretnéd hangsúlyozni. De vigyázz, mert a túl sok piros viselésével félelmetes lehetsz olyanok szemében, akik önbizalomhiányban szenvednek. A sötétvörös viselése kissé komor, borús is lehet. Szóval, ha duzzogós hangulatod van, hajrá!

Fehér – frissesség, új kezdet

Fehér ruha viselése segít elűzni a negatív érzéseket. Tisztaságot és a kezdetet reprezentálja. Egy fehér blúzt reggel felvéve úgy érezheted, hogy kapsz egy lehetőséget tiszta lappal indítani a napot. Főleg ha a sok mosástól nem színeződött még el… Figyelj rá, hogy időben szabadulj meg a már kopott fehér ruháidtól és ragyogó fehéreket szerezz be helyettük!

Sárga – vidám, derűs, boldog

A sárga tökéletes választás, ha kicsit szeretnéd feldobni magad. A Nap gyógyító tulajdonságait hordozza magában. Melegséget, optimizmust, és fényt ad. Eleven szín. Minden árnyalata és az arany is felvidít, boldogabbá tehet. A külvilág felé egy határozott üzenetet hordoz.