Miért van a
sapkán bojt?

Idén télen is rengeteget látni belőle, elmondhatjuk, hogy nem csak a gyerekek között hódít  a pomponos sapka.

Vajon mióta és miért hordunk bojtos sapkát?startmystyleAz első, fellelhető bojtos sapka ábrázolás egy Viking Istenséghez köthető. Kutatóknak egyelőre nem sikerült megfejteni, hogy mi célt szolgált.

startmystyle

A XVIII. században a huszárok a kalapjukat díszítő bojtot nagy valószínűséggel a fegyvereik tisztítására használták, későbbiekben színük és nagyságuk egyértelműen a rangjukat jelezte. startmystyle

A francia tengerészek fejét pedig védte a hajóban az alacsony tetővel  való ütközéstől.

startmystyle

Sok kultúrában megjelennek még a pomponok  a ruhákon szimbólumokként vagy díszítésekként,  például Rómában a papok négyzet alakú sapkát viselnek, amit birettának neveznek, a pompon színe pedig viselője rendjét mutatja.  A  Fekete-Erdőben, Németországban a „bollenhut”  női szalmakalapon viselt bojtok színe azt jelzi, hogy házas-e a hölgy vagy sem  (vörös – hajadon, fekete – házas).

startmystyle

Egy amerikai zenész bandának köszönhetjük, hogy divatba jött és a hétköznapi viseletbe is bekerült.  A hatvanas években a Monkees frontembere, Michael Nesmith biztos nem gondolta, hogy a védjegyévé váló kötött, bojtos sapkája az egész világot meghódítja, és minden évben a ruhatervezők fantáziáját megmozgatja majd.

startmystyle

Ha tudatos vásárlók vagyunk, akkor  érdemes műszőrme pomponos sapkát  választani. Sajnos több cég (például a Dolce & Gabbana  is) ragaszkodik az igazi szőrméhez, még akkor is, ha a versenytársaik az állatok védelmében már műszőrmét használnak. Nagyobb tervezők, mint például a Giorgio Armani, a Bottega Veneta, a Gucci, a Michael Kors és a Ralph Lauren, most már 100%-ban műszőrmével dolgoznak.

startmystyle

Ami a fazont illeti, a bojtos sapka a legtöbb arctípushoz jól áll, természetesen csak a saját színtípusunknak megfelelő színekben. Ha Te is szeretnéd tudni, hogy mi a színtípusod, keress minket bátran!

startmystyle