Mindent
a séfsapkáról

Ismét büszkék lehetünk, hiszen Széll Tamás nyerte a legrangosabb európai séfversenyt. Mi nem a győztes ételek, hanem a séfek ruhaviseletét vesszük górcső alá.  Európában szinte mindenhol ugyanúgy öltöznek a séfek. Igaz, hogy a toques blanches (fehér kalap) többnyire csak szakácsversenyeken kerül elő, mégis érdekes annak története.

Vajon mi célt szolgál és mit is jelképez a magas fejfedő?

 Chefs Paul Bocuse and Gaston Lenotre

séf sapka 

Jelzi a rangot. Minél magasabb a sapka, annál nagyobb tekintélyű a séf. A redők száma pedig attól függ, hogy a séf hányféleképpen tudja elkészíteni a tojást (ennek száma 100 is lehet)

 

A VII. századi asszír szakácsok nagy kalapját a királyok koronájával állítják párhuzamba, hiszen ez jelképezte az udvarban betöltött szerepüket. Szinte  királyként kezelték őket az udvarban, bízva abban, hogy így nem mérgezik meg az uralkodót.

séf sapka 5

Tanult embereknek számítottak, de nem mindig kapták meg a nekik kijáró elismerést, előfordult, hogy menekülniük kellett. Több esetben a templomokban kerestek menedéket, ahol álcázásul a papok által viselt ruhákat vették fel, többek között a papi süveget is, így egyes elméletek szerint innen ered a magas fejfedő.

séf sapka 2A magassága révén jó szellőzést biztosít a fejnek, és nem utolsó sorban a haj nem hullik az ételbe és fehér színe miatt jól látszik rajta a kosz. Bizonyos legendák szerint VIII. Henrik a levesében talált hajszál miatt lefejeztette a szakácsát. Azóta kötelezően hordják a séfek.

A séf sapka mellett  a fehér, kétsoros kabát biztonsági okokból erős anyagból készül. A dupla gombolás megfordítható, így szükség esetén, segít elrejteni a foltokat Érdekesség még, hogy a kötény vízhatlan anyagból készül.

Ezúton is gratulálunk Széll Tamásnak, aki idén megnyerte a Bocuse d’Or nevű séfversenyt.

séf sapka 4