MI AZ A
BLACK FRIDAY?

fekete péntek startmystyle 1Tudtad, hogy a Black Friday „Fekete Péntek” kezdetben nem egy pozitív hangvételű kifejezés volt?

Az elnevezés az Egyesült Államokból gyűrűzött be hozzánk, ahol Black Friday-ként jellemezte Philadelphiában a rendőrség 1960-as éveben a hálaadást követő pénteki napot a sűrű közlekedés és hatalmas forgalmi dugók miatt. Vannak olyan elméletek is, mely szerint a fekete péntek az 1969.11.24-i tőzsdei bukónapra illetve Osberger Department Store egyik nagyon elhivatott eladójának, bizonyos Laurence H. Black-nek az elmékére utal, aki ezen a napon infarktusban meghalt. Az áruház igazgatósága úgy döntött, hogy Black emlékére  a dolgozók minden évben ezen a napon fekete ruhát fognak viselni. Ez továbbterjedt más üzletekre is.

De mi is történt?

A hálaadás csütörtökre esik az Egyesült Államokban, és az ezt követő pénteken kezdődik a karácsonyi bevásárlás, ami óriási forgalmi dugókkal jár.
1966-ban viszont sikerült egy  önkormányzati PR-os javaslatra a Black Friday negatív jelentését „pozitív” előjelűvé változtatni. A hálaadást követő pénteket összekötötték a karácsonyi bevásárlás kezdetével, mely során a kereskedők rendkívüli kedvezményekkel, akciókkal várják a vásárlókat, akár meghosszabbított nyitvatartási időben is. A kereskedők jellemzően ebben az időszakban kezdenek a pirosból (a könyvelésben a veszteség színe) átmenni a feketébe (vagyis nyereséget termelni).

Innentől tehát a Black Friday már nem a rendőrség nagy forgalom miatti nehéz napját szimbolizálja, hanem a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét, melyhez hazánkban is egyre több cég és üzlet csatlakozik.

Mi is készülünk meglepetéssel és akcióval! Figyeld a StartMyStyle ‘Fekete Péntek’ akcióját, amivel hamarosan jelentkezünk!

Ne maradj ki belőle!