AZ IKONIKUS, ÖRÖK
DARAB A „KIS FEKETE”

A kis fekete ruha a legtöbb nő számára választ jelent akkor, amikor tétlenül állva a szekrény előtt újra és újra felmerül benne a kérdés: Mit vegyek fel?

A Little Black Dress – vagy ahogy a nagy divatcégek is nevezik, az LBD –  igazán kiállta az idő próbáját, hiszen szerencsés esetben minden hölgy rendelkezik belőle legalább egy darabbal.lbd 3 (1)

Mielőtt mai formáját elnyerte, a gyászoló özvegyek szokása volt, hogy ilyen ruhát viseljenek. A gyász időszaka 2 évig tartott, ez idő alatt elvárt volt, hogy az özvegy kizárólag ebben jelenjen meg idegenek előtt. Az első évben a ruhát egyáltalán nem lehetett dekorálni. Az úgynevezett második szakaszban, mely 9 hónapig tartott, díszíthették, de kizárólag fekete selyemmel. A következő 3 hónapban már megengedett volt a csipke, hímzés vagy szalag viselése a ruhán, de természetesen csak fekete színben. Az utolsó 6 hónap – az úgynevezett „fél-gyász” – lehetővé tette, hogy a gyászoló tompa, visszafogott színeket viselhessen.


Costume-Jewellery-e13783031506711926-ban Gabrielle „Coco” Chanel által tervezett egyszerű fekete ruháról tett közzé egy képet az amerikai Vogue
, melyet „Chanel Ford”-nak neveztek el. Hasonlóan a T-Modell-hez, a kis fekete ruha, egyszerű és érthető volt a nők minden társadalmi rétege számára. A megjelenést követően megrohamozták az üzleteket, hiszen mindenki ilyen ruhát akart vásárolni. A leleményes mesterszabók hamar felismerték a lehetőséget, és hasonló ruhákat kezdtek gyártani és piacra dobni, így széles tömegek számára elérhetővé vált az áhított darab.

vestito-nero

A LBD fazonja az évek során folyamatosan módosult és számos formában jelent meg. Mindezt befolyásolták a gazdasági hullámzások, a második világháború, amelyek hatására a tervezők az aktuális igényekhez és lehetőségekhez mérten változtatták a fazont.

Manapság minden nagy divatház palettáján megtalálható, de az oly népszerű Fast fashion üzletek polcain is állandó szereplő. 

És miért is lett ilyen népszerű?

Az ok talán abban keresendő, hogy minden alkatú és típusú nő bátran viselheti, hiszen optikailag mindenkit karcsúbbnak mutat, az ára a tömegtermelés hatására megfizethető lett, és a legfontosabb, hogy bármilyen alkalomra felvehető, hiszen remekül variálható!

y

Sokan viseljük, ezért nem árt figyelnünk arra, hogy a színtípusunknak megfelelő kiegészítővel – legyen az egy kendő, lánc, karkötő, táska vagy sál – hogyan is dobhatjuk fel. Kizárólag magában, mindenféle színes kiegészítés nélkül leginkább  a Tél típusúaknak javasolt ez a klasszikus darab.

Meglepőnek tűnik, de egyre gyakrabban viselnek fekete esküvői ruhát a menyasszonyok. A legújabb trendek szerint a „fekete az új fehér”.

Bármilyen összeállítás mellett döntünk is, emlékezzünk Coco Chanel mondatára, mely szerint “az egyszerűség az igazi elegancia kulcsa.”