Kánikulában fehérben
vagy feketében?

Biztos, hogy a fehér ruhák a legjobbak a forró nyári hőségben?

Nyilván mindenki jól emlékszik az iskolában tanultakra, miszerint a fehér tárgyak több hőt és napfényt tükröznek vissza, mint a sötét vagy fekete felületek, amelyek jó részben elnyelik azokat.

Azzal azonban már kevesen számolnak, hogy a nyári kánikulában a hő nemcsak a napból jön, hanem testünkből is, mely elérve a fehér ruhánkat visszaverődik ugyan, csak éppen testünk  felé, ezzel  még inkább melegítve minket.

A fekete ruha elnyeli a napfényt és a testünkből kiszabaduló hőt is. Ahhoz viszont, hogy ezt leadja, légmozgásra van szüksége, így egy kellemesen szellőző fekete anyag lehet a legideálisabb választás a nagy forróságban.

startmystyle nyári forróságban a legjobb szín

Egy másik érv a sötétebb anyagok mellett, hogy sokkal magasabb az ultraibolya sugárzás védelmük, mint a fehérnek.

Gondoljunk csak a sivatagban élő nomád emberekre, például a beduinokra vagy a tuaregekre. Igen régóta viselnek hosszú, sötét  ruhát. Ha a forróságban a fehér ruhák lennének előnyösebbek, biztosan váltottak volna…

kánikulában mit viseljek

A ruházat színével kapcsolatban a hadászat jelenős vizsgálatokat, kutatásokat folytatott, különösen a második világháború idején.  Ha szeretnétek többet tudni a témában, az alábbi tanulmányokat ajánljuk:

Blum, H. F., (1945). The solar heat load: its relationship to total heat load and its relative importance in the design of clothing. J. Clinical Invest. 24.5: 712

Shkolnik, A., Taylor, C. R., Finch, V., Borut, A., Why do Bedouins wear black robes in hot deserts? Nature Vol. 283: 24 January 1980

ISO 9920 (2007). Ergonomics of the thermal environment – Estimation of the thermal insulation and evaporative resistance of a clothing ensemble. International Organisation for Standardisation, Geneva.

Lee, D. H. K., and Lemons, H., Clothing for global man. Geographical Review, Vol. 39, No 2 (April 1949). Pp. 181 – 213