FÜRDŐNADRÁGOKRÓL
FÉRFIAKNAK

A legtöbb ember kedveli a meztelen úszást. Az Egyesült Államok 26. elnöke, Theodore Roosevelt is gyakran merült el meztelenül az USA keleti partján található Potomac folyóban. Egészen a XX. századig a középiskolák és egyetemek fiú úszócsapatai körében is a ruha nélküli úszás volt az elterjedt.

A XIX. század végén súszócsapatzigorú rendeletek kezdték szabályozni a fürdőruha viseletet az USA-ban, mely nemhogy a meztelen fürdőzést, de a meztelen felsőtesttel történő megjelenést is tiltotta. Az úszásra tervezett darabok egyrészt a praktikum, másrészt az egyszerűség elvét követték. Jellemzőek voltak az egy részes úszóruhák, melyek ujj nélkül és rövid szárral készültek.

A 30-as években történt a gyökeres változás, amikor a férfiak elkezdtek tiltakozni az őket érintő szabályozás ellen, melynek eredményeképpen 1936-ra sikerült elérni, hogy feloldják a férfiakat érintő „topless” szabályt.

ffi nacik

Ettől a ponttól kezdve a férfiak fürdőruháit többnyire már a stílus, a megjelenés és a funkció határozta meg.

A speciális tevékenységekhez kötött ruházat a 60-as évektől kezdett kialakulni, mely a mai napig tart.

Manapság a férfi fürdőruhák is nagyon sokszínűek. Választhatunk az egyéniségünk, az ízlésünk szerint illetve annak a sportnak megfelelőt, amit művelünk.

 

Vegyük sorra melyek a legnépszerűbb fazonok!

Fürdőnadrág

Az egyik leggyakoribb férfi fürdőruha Észak-Amerikában. Úgy néz ki, mint egy rövidnadrág, de könnyű, gyorsan száradó anyagból készül. Hosszúsága eltérő: a sortnál picit hosszabb szárútól egészen a térdig érő fazonig terjedhet.

úszónacik1

„Fecske”

Egy igazi klasszikus, amely máig megmaradt a férfi fürdőruha fazonok sokszínű forgatagában. Teljesen testhez simuló, V alakú, elasztikus és könnyen száradó anyagból készül, mely mind az úszók, vízilabdázók és egyéb hagyományos vízi sportokat végzők körében elterjedt.

úszónacik3

„Boxer” fazonú fürdőnadrág

Négyzetes, sortszerű rövidnadrág szintén testhez simuló fazonnal. A sportolók körében ez is igen elterjedt, mivel a szabad mozgásban nem korlátoz, könnyebb benne az úszás.

Hosszú szárú fürdőnadrág

Körülbelül térdig érő, testhezálló, versenyúszók és egyéb vízi sportok kedvelői viselik gyakran, hogy ezzel is csökkentsék az ellenállást. Leginkább a kerékpáros nadrágokhoz hasonlítanak, természetesen a párnázott részek nélkül.

fürdőnacik4

Szörfnadrág

A fent említett sort-szerű fürdőnadrág típus hosszabb változata, amely majdnem takarja a térdet is. Gyakran nem elasztikus anyagból készül, de követi a test vonalát. Eredetileg szörfözéshez tervezték, de már az oly népszerűvé váló SUP (Stand Up Paddle Board) sportot űzők körében is rohamosan terjed.

úszónacik2

Úszóruha vagy vízhatlan ruha

Ezeket a hőszigetelt ruhákat igazán speciális tevékenységekhez találták ki, mint például a könnyűbúvárkodás, vagy akár a vadvízi evezés ruházataként. Teljesen testhezállóak, és általában UV védelmet is biztosítanak a viselőjük számára.

úszónacik6

A fent említett stílusok közül bármelyik megtalálható a fürdőruha szaküzletek, vagy a sportáruházak polcain. A hagyományos színek és minták mellett – melyek lehetnek fekete, sötétkék, tengerészcsíkos – mindig megtalálhatóak az aktuális divatszínek, illetve a ma már a férfi ruházatban is teljesen teret nyert virágos vagy hawaii stílusú darabok.

fürdőnacik_vege