FARSANGOLÁS AVAGY
KIT REJT AZ ÁLARC?

Olaszországban a maszk viseMIlése évszázados hagyományokra tekint vissza. Az emberek nem csak a karneválokon, hanem a mindennapokban, szinte a ruházatuk részeként hordták a szebbnél szebb darabokat.

Hogy miért?

Elsősorban társadalmi hovatartozásukat próbálták elfedni, így nem lehetett tudni, hogy az álarc és az álruha mögött egy szolga vagy egy nemesember rejtőzik. A nők és férfiak szabadon flörtölhettek, az erkölcsi normák egyre inkább fellazultak. A személyiség elrejtése az illegális és erkölcstelen tetteknek kedvezett.

álarc2

Végül a XVIII. században az egyház három hónapra korlátozta a maszkok viselését, melybe a farsang is beletartozott, ezért az ebben az időszakban megrendezett velencei karnevál jelentősebbé vált. A velencei maszkok készítése szinte iparággá fejlődött egészen a felvilágosodás időszakáig. A 80-as években egy építész diák kezdte újjáéleszteni a hagyományt. Azóta ismét a világ egyik legjelentősebb és legszebb karneválja.

szem

Mára a maszkok viselése nem csak a karneválra korlátozódik. A farsangi bálokra kötelező viseletként is előírhatják a báli ruha és a szmoking mellett. Ha bálba mész, vagy csak buliból öltözöl fel, számos lehetőség közül választhatsz. Legyen tollas, színes, csipkés vagy egész arcos, az biztos, hogy az egyedinek (amit akár Te magad is elkészíthetsz) lesz a legnagyobb sikere.

Csapatépítéseken jó móka az álarckészítés. Mi is terveztünk magunknak néhányat, amit a megfelelő ruhával viseltünk is 🙂álarc5

„Az ember akkor a legkevésbé önmaga, ha a saját arcát viseli. Ha maszkot visel, könnyebben elmondja az igazat.” – Oscar Wilde              Akkor hát ARCRA FEL! 😉

venezia-carnevale-maschere-laboratori